Datorita faptului ca izolatia casei a devenit din ce in ce mai populara de-a lungul anilor, oamenii pun tot mai multe intrebari cu privire la modalitatile alternative de a-si proteja in mod corespunzator casele impotriva efectelor externe periculoase, cum ar fi fluctuatiile de temperatura, calamitatile naturale sau problemele de legate de umiditate.
Ce sunt barierele de izolare impotriva vaporilor si de ce sunt importante?
Ei bine, exista un raspuns simplu ascuns in spatele faptului ca toti vrem sa pastram un mediu cald, uscat si sanatos in casele noastre. Daca acesta este cazul, stii ca vorbim despre materiale folosite pentru a respinge umezeala din interiorul locuintei tale, prevenind astfel toate pagubele pe care le poate provoca, incepand de la slabirea structurii de constructie pana la a va pune in pericol sanatatea si a reduce calitatea vietii, fara a mentiona toate costurile suplimentare legate de astfel de probleme.
Un izolant bariera de vapori este practic un material folosit la constructia cladirilor in pereti, podele si tavane, utilizat pentru a rezista si a opri umiditatea sa patrunda prin astfel de constructii. Umiditatea si problemele cu vaporii de apa care provoaca condens nu sunt foarte frecvente in prezent, deoarece acestea sunt practic cauzate de procese naturale, cum ar fi diferenta de temperatura intre spatiile neincalzite (cum ar fi subsolul sau mansarda) si cele incalzite. Datorita unei astfel de diferente de temperatura, apa (atat sub forma lichida, cat si sub forma de vapori) se formeaza in pereti sau podele. Ei bine, barierele de vapori sunt instalate pentru a preveni patrunderea apei/umezelii prin pereti sau tavane, sau sa intre in interior si sa deterioreze tencuiala si in timp, intreaga constructie.
Ce reprezinta permeabilitatea materialului?
Permeabilitatea materialului poate fi masurata si exprimata ca o unitate de masura care este utilizata pentru a determina cat de bine va bloca materialul, vaporii de apa. In consecinta, toate materialele pot fi clasificate in categorii, pe baza acestei valori de permeabilitate. De exemplu, materialele precum sticla, foile metalice (utilizate in ferestre, de exemplu) foliile din polietilena sau cele din aluminiu au valoarea mai mica, in timp ce materialele precum polistirenul sau placajul extrudat se afla pe undeva pe la mijloc si in final blocurile din beton, caramizile, fibra din sticla sau izolatia din celuloza pot atinge cea mai mare valoare. In concluzie , cu cat valoare este mai mare, cu atat umiditatea nu va avea nicio sansa in privinta materialului.
Instalarea barierei de vapori
Ideal este ca aceste bariere de vapori sa fie instalate in faza de constructie, decat in cea de renovare, tocmai pentru ca este un proiect destul de complex, care necesita instalarea inaintea parchetului sau finisarii peretilor/acoperisului. Pe de alta parte, daca planifici un proiect complet de renovare, ar fi cel mai indicat sa profiti de aceasta ocazie si sa faci totul ca la carte.
Tipul de bariera de vapori pe care va trebui sa il alegi, depinde de obicei de clima, deoarece in climatul moderat este de ajuns sa folosesti materiale semi-permeabile, in timp ce in climat deosebit de umed, este mai bine sa folosesti materiale cu o calitate mai buna. Acolo unde climatul este mai cald, materialul se va pune in partea exterioara a peretelui, iar in zonele mai reci, in partea interioara.
Nu numai alegerea materialelor este importanta, ci si instalarea corecta a acestora si etansarea finala. Daca iti place ca atunci cand faci un lucru, sa fie si eficient, atunci ai doua posibilitati:
Sa achizitionezi un material de izolare cu efect de bariera de vapori, ceea ce este destul de simplu si eficient, avand in vedere ca exista din ce in ce mai multe materiale pentru izolatii care detin si aceasta caracteristica
Bariera de vapori este destul de importanta in constructia cladirilor. Prevenirea vaporilor de apa in a patrunde prin pereti, tavane, mansarde, acoperisuri, podele, acolo unde se poate condensa, reduce costurile unor daune prin putrezire sau mucegai.
Daca te-ai lasat cucerit de acest material sau vrei sa afli mai multe si despre alte tipuri de materiale izolatoare, contacteaza-ne la +40 214.480.358 sau office@isoteckline.ro si specialistii nostri IsoteckLine te vor ajuta sa iti gasesti solutia potrivita nevoilor tale