Atunci cand vorbim de construirea unei case sau a unui bloc de locuinte, eficienta energetica este extrem de importanta. Constructiile eficiente energetic asigura atat confortul individual, cat si economisirea resurselor si reducerea costurilor.
Prin eficienta energetica intelegem conservarea caldurii din interiorul unei locuinte sau constructii. Fiind eficient energetic, utilizezi mai putine resurse, obtinand aceleasi beneficii (fie ca vorbim de electricitate, caldura sau apa). Acest factor contribuie activ la protejarea pe termen lung a cladirilor.
Eficienta energetica se poate realiza prin izolarea puntilor termice, mai exact a punctelor prin care se fac schimburi de temperatura cu mediul exterior. In acest caz, ne referim la izolarea eficienta a fundatiei, a peretilor exteriori, dar si a planseului si a podului.
Nu doar modul in care este izolata constructia contribuie la eficienta energetica, ci si amplasarea cladirii, sistemele de ventilatie, dar si modul in care este exploatata.
In functie de cantitatea de energie consumata, constructiile sunt incadrate in diferite clase de la A la G, cu un punctaj de la 1 la 100. Acesta este stabilit cu strictete de autoritatile din domeniu.
Pentru a stabili aceasta clasificare, se tine cont de mai multe aspecte, printre care:
– starea si performanta instalatiilor de incalzire;
– grosimea peretilor;
– tipul de zidarie;
– tipul de acoperis;
– modul in care este exploatata si intretinuta cladirea;
– amplasarea cladirii.
Primele trei clase energetice (A,B si C) indica faptul ca locuinta este bine izolata, pierderile de energie pentru incalzire, racire, ventilare si iluminat sunt minime, iar locuinta detine instalatii performante energetic care sunt bine intretinute. Pentru a face parte din clasa de eficienta energetica A, constructia trebuie sa indeplineasca un consum de maxim 125 kwh/m2/an.
Polul opus – clasa energetica G – are un consum de peste 820 kwh/mp/an. Clasele inferioare, de la D la G, inregistreaza pierderi mari de energie, au nevoie de izolare termica si necesita anumite renovari. In acest caz, e importanta remedierea problemelor legate de izolatie, iluminare, incalzire si consum de apa calda.
Raportandu-ne la tara noastra, majoritatea cladirilor sunt incadrate in clasele de eficienta energetica C si D.
Eficientizarea energetica acopera diverse tipuri de solutii ce permit un control sporit al costurilor. Astfel, putem enumera cateva sfaturi practice in acest sens:
Constructiile eficiente energetic reprezinta viitorul, existand deja o tendinta la nivel global. Atunci cand alegem sa investim in solutii care contribuie la economisirea energiei, investim in acelasi timp si in salvarea mediului inconjurator.
Pentru inceput, putem micsora consumul de energie prin izolarea exterioara si interioara a peretilor cu un material izolant profesional. Izolatia exterioara nu are doar rolul de a asigura confortul termic dorit, ci si acela de a tine umiditatea sau zgomotul la distanta. De asemenea, pentru conservarea caldurii din interiorul locuintei este importanta izolarea acoperisului. In acest caz, este ideala utilizarea izolatiei termice reflective in trei, cinci sau sapte straturi.
Pentru a realiza acest proces de izolare, e necesar sa alegem materiale calitative. De ce este importanta calitatea materialelor? O locuinta bine izolata se incalzeste mult mai repede si mentine mult mai eficient caldura. La polul opus, intr-o locuinta slab izolata va fi necesar sa pornesti centrala termica permanent pentru a te bucura de confort. Costurile, de asemenea, vor inregistra sume impovaratoare. De aceea, o investitie in calitate contribuie la obtinerea unor costuri mult mai mici pe termen lung.
Aplicarea masurilor de eficienta energetica ofera costuri reduse, confort sporit, dar si un impact major asupra salvarii mediului inconjurator. Eficientizarea consumului de energie, de incalzire/racire, izolarea subsolurilor sau folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii sunt actiuni care contribuie la cresterea clasei energetice a locuintei.