Ai picioare reci din cauza podelelor care nu au incalzire sau nu sunt izolate? Analizam mai jos cum se izolează o podea, explorand optiunile atat pentru pardoseala din lemn cat si pentru podeaua de beton, explicand cum se izoleaza sub podea sau deasupra unei placi de beton.
Valoarea U-tinta
In general, podelele de la parter sunt fie solide, de obicei placi de beton, fie suspendate, adica placi de podele din lemn. Cand sunt neizolate, vor avea ambele o valoare U intre 0,45 W / m2K și 0,70 W / m2K, dar acest lucru depinde de geometria podelei si de cantitatea de punte termica. In fiecare caz, valoarea U dupa instalarea izolatiei este cuprinsa intre 0,20 W / m2K si 0,25 W / m2K (in functie de geometria podelei).
Izolarea unei pardoseli solide este mult mai dificila si mai scumpa decat izolarea unei podele din lemn. In mod obisnuit, prima are o amortizare cuprinsa intre 8 sau 10 ani, iar perioada pentru izolarea podelei din lemn este intre 3 si 5 ani.
Evitarea legaturii termice
Schimbul termic are loc cand elementele solide ale cladirii continua de la interior la exteriorul structurii, conducand caldura sau frigul. Acesta compromite sever izolarea termica și poate duce la aparitia locurilor reci si la condens.
Luati in considerare si stratul de etansietate de sub podea langa cel din peretii din jurul marginilor. Stratul de etansare previne infiltrarea nedorita a tirajului.
Cel mai bun material de izolare pentru podea
Alegerea standard este spuma fenolica, XPS sau EPS, dar acestea nu sunt ideale intr-o casa ecologica, deoarece acestea nu reprezinta un material natural, nu este respirabil si este un produs al industriei combustibililor fosili.
Alte materiale sunt discutate mai jos si comparate in tabele pentru fiecare tip de podea. Cifrele pentru valoarea k variaza in functie de produs.
Spuma fenolica, EPS, poliisocianurat si XPS trebuiesc utilizate numai daca spatiul are o valoare absoluta. Loturile de fibre de lemn sau vata minerala sunt aproape la fel de bune ca EPS. Celuloza este de asemenea ideala daca izolatorul nu trebuie sa poarte o sarcina. Aceasta este realizata din amprenta reciclata. De asemenea, a fost folosita pluta granulata.
Cum se izoleaza o podea din lemn
Daca exista acces sub podea, este usor sa umpleti izolatia. Apasati izolatia pe planse, dar nu suprapresionati.
Gaurile din pardoselile prin care trec conductele si alte fire, plus golurile din jurul marginilor si intre placi, toate trebuiesc date cu mastic si aplicat benzi speciale pentru a preveni tirajele.
Daca nu exista acces pe dedesubt, nu exista altceva decat sa se izoleze peste planseu.
Dacă exista posibilitatea de inundatie trebuie utilizata o tesatura rezistenta la tiraj, prin care apa se poate scurge.
Cum se izoleaza o podea din beton
Daca o pardoseala este sapata aceasta este o oportunitate perfecta pentru a imbunatati standardul de izolare. O valoare U de 0,2W / m2K poate fi obtinuta pentru o locuinta semidecomandata tipica folosind aproximativ 100 mm de izolatie pe baza de aer. Valorile U mai bune ar putea fi obtinute cu aceeași grosime a materialelor cu performante mai mari sau cu o grosime mai profunda a aceluiasi material. Izolatia poate fi adaugata pe placa de beton existenta sau sub una noua.
Deasupra placii de beton
Daca izolatia este plasata deasupra placii, camera se va incalzi mai repede
cand incălzirea este pornita, dar se raceste si mai repede, acest lucru se aplica tuturor izolatiilor interne.
De asemenea, va afecta nivelul podelei, ceea ce are un impact asupra deschiderilor usilor, a scarilor si a altor corpuri de fixare. Acesta este motivul pentru care spuma fenolica este cea mai comuna solutie in acest caz, deoarece poate obtine o izolare mai mare pentru o adancime mai mica.
In acest caz, membrana rezistenta la umezeala trece deasupra betonului. Panoul rezistent la umiditate merge deasupra, sub suprafata podelei. Lasa loc pentru expansiune in jurul marginilor.
Sub placa de beton
Izolatia de sub placa este in general mai buna, mai ales intr-o camera calda orientata spre sud, deoarece betonul ajuta la absorbtia caldurii si limiteaza supraincalzirea.
Membrana rezistenta la umezeala este plasata peste un strat de nisip pentru a preveni punctia acestuia de pietre ascutite. Intrucat serveste si ca membrana de etansare, se intinde pe partile laterale ale peretilor pentru a se lega de tencuiala sau placi de ipsos.
Izolatia merge pe deasupra si in jurul marginilor, iar betonul este turnat pe deasupra. Daca se foloseste incalzirea in pardoseala, care este fixata in partea de sus a amestecului de beton, iar apoi o cantitate mica de beton turnata deasupra. Pardoselile pot fi placi de podea, dar orice lemn trebuie lasat in camera timp de cateva saptamani, cu incalzirea pornita inainte de a fi asezat pentru a preveni deformarea.
De ce nu instalati incalzire in pardoseala impreuna cu izolatia?
Este foarte recomandat să instalati incalzirea in pardoseala in acelasi timp cu izolarea in pardoseala, in special la podele solide. Obtineti o economie mai buna.
Incalzirea in pardoseala este mult mai eficienta decat incalzirea centrala conventionala si ofera o mai mare senzatie de confort. Acesta va plati costul instalarii cu economii de combustibil, deoarece este necesara mai putina energie pentru a obtine aceeasi senzatie de caldura.
Daca este o podea suspendata, lasati intotdeauna placile in camera timp de cateva saptamani, cu incalzirea pornita inainte de a le pune pentru a evita deformarea lemnului cand este montat.
Nota:
O valoare U este rata totala a transferului de energie (in wati) prin 1m2 dintr-un element de constructie atunci cand temperaturile aerului de o parte si de alta difera cu 1 ºC. Cu cat valoarea U este mai mica, cu atat materialul este mai bun pentru a preveni pierderea de caldură sau penetrarea frigului.
Valorile R sunt o masura a rezistentei termice si depind de adancimea (d) a materialului de izolare divizat prin conductivitatea sa termica (λ sau valoarea k): R = d / λ. Se masoara in m2K / W. Conductivitatea termica (λ sau valoarea k) a unui material izolant este oferita producatorilor. Rezistenta termica a fiecarei componente (precum si rezistentele cavitatilor si suprafetelor) este utilizata pentru a calcula rezistenta termica totala sau valoarea R pentru intregul element structural, in acest caz podeaua. Valoarea U este reciproca acestei valori R.