Stim cu totii ca zgomotul stradal sau cel produs de vecini ne poate afecta bunastarea si locuirea in propriul apartament. Acest lucru se intampla mai ales in cazul cladirilor vechi, construite fara o exigenta a confortului acustic. Astfel de situatii ne determina sa gasim solutii pentru izolarea fonica a apartamentului si sa organizam un spatiu linistit, care sa ofere confortul interior dorit.
Prin urmare, e important sa gasim cel mai potrivit material pentru a realiza o izolare fonica eficienta a spatiului. In cele ce urmeaza, vom puncta mai multe aspecte despre acest tip de izolatie, care vor fi de ajutor in propriul proiect.</p
Procesul de izolare fonica presupune alegerea si utilizarea celui mai potrivit material fonoabsorbant. Acest lucru inseamna faptul ca peretii, pardoseala si tavanul trebuie sa beneficieze de un tratament egal prin izolarea cu materialul potrivit.
Pentru ca izolarea fonica a apartamentului sa fie eficienta, este ideal ca procesul sa se realizeze direct la sursa, mai exact in camera de unde provine zgomotul. Din pacate, putem realiza schimbarile doar in propria locuinta, fara a le impune vecinilor sa renoveze spatiul. In plus, trebuie sa avem in vedere si faptul ca alegerea oricarei metode de izolare fonica presupune si micsorarea spatiului interior.
Cel mai bun moment pentru izolarea fonica a apartamentului este in timpul unei renovari. Izolarea se realizeaza tinand cont de nivelul presiunii sonore care strabate peretii casei. In acest fel, se poate aplica Placa Fonoizolanta in structura peretilor ce va oferi solutia perfecta pentru controlul zgomotelor in apartamentul renovat. Pentru a evita puntile acustice care se formeaza in toate sistemele de gips-carton, intre profilele metalice si perete se va aplica banda de etansare autoadeziva.
Totusi, daca vrem o solutie rapida si eficienta pentru apartamentul deja renovat, exista metoda aplicarii unor Placi Fonoabsorbante care vor asigura confortul acustic mult dorit. Aplicarea este foarte usoara, mai ales daca placile sunt fixate cu ajutorul unui Adeziv De Contact cu o aderenta puternica.
Fie ca vorbim de mersul pe tocuri, mutarea obiectelor de mobilier, ori de petreceri organizate de catre vecini, toate acestea conduc la crearea zgomotului de impact. Atata vreme cat apartamentul de la etajul superior nu dispune de o solutie optima pentru atenuarea zgomotului la nivelul propriei pardoseli, tavanul va fi cel care va prelua toate sunetele puternice.
Exista doua solutii generale care pot reduce aceste zgomote:
– o izolare acustica a tavanului, utilizand placi fonoabsorbante si placi fonoizolante;
– apartamentul de la etajul superior sa beneficieze de o podea flotanta, astfel incat sapa sa nu fie in contact direct cu planseele de beton armat.
Daca la randul nostru dorim sa oferim confort acustic vecinilor de la nivelul inferior, putem alege solutii eficiente de izolare fonica a pardoselii. In acest sens, Membrana Fonoizolanta este materialul ce poate asigura un confort sporit in timpul pasirii si totodata rezistenta parchetului in timp. Efectul va fi unul dublu: diminuarea zgomotului pasilor proprii, dar si a celui care provine de la nivelul inferior al apartamentului.
Daca ati ales sa incepeti un proiect de izolare fonica a apartamentului, trebuie sa stiti si care este bugetul necesar pentru un astfel de proiect. Pentru un prim punct de sprijin, e necesar sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
– suprafata peretilor, tavanului si a pardoselii;
– tipul de material izolator pe care doriti sa il utilizati;
– suplimentarea straturilor de izolatie fonica.
In functie de materialul ales sau suprafata de acoperire, materialele izolatoare profesionale pot avea costuri cuprinse intre 78 si 1398 Lei/buc. Inainte de a incepe proiectul propriu-zis, e important sa luam in considerare faptul ca investitia intr-o izolatie fonica profesionala va fi una pe termen lung.
Asadar, fiecare beneficiu al izolarii fonice se va rasfrange in mod direct in confortul fizic pe care il astepti in propriul apartament. Tot ce mai ramane de facut este sa pui in aplicare proiectul de izolare fonica si sa te bucuri de confortul acustic mult asteptat.