De-a lungul timpului, confortul termic a devenit un factor esential pentru orice tip de locuinta. Gratie avantajelor pe care le ofera, incalzirea in pardoseala castiga din ce in ce mai mult teren in detrimentul variantei traditionale de incalzire cu ajutorul caloriferelor. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta toate detaliile pe care trebuie sa le cunosti inainte de a alege incalzirea in pardoseala – de la instalare, pana la avantaje si dezavantaje:
Incalzirea in pardoseala este un tip de sistem modern si eficient din punct de vedere energetic ce asigura un mediu termic placut in locuinte sau birouri. Acest tip de incalzire a devenit din ce in ce mai popular datorita beneficiilor aduse.
Fie ca renovezi sau iti doresti sa achizitionezi o casa la rosu, incalzirea in pardoseala este o optiune excelenta pentru imbunatatirea confortului casei tale. Inainte de a incepe acest proiect, e important sa cunosti caracteristicile generale, dar si care sunt etapele de montare, astfel incat sa faci alegerea potrivita.
Chiar daca te-ai hotarat sa instalezi un sistem de incalzire in pardoseala pentru locuinta ta, trebuie sa iei o decizie importanta: alegerea unei incalziri cu agent termic sau a unei incalziri electrice?
Inainte de a lua decizia asupra montarii sistemului de incalzire in pardoseala, e ideal sa verifici izolatia termica a casei si sa efectuezi reparatii acolo unde este necesar. De asemenea, trebuie sa alegi cu atentie locul in care vei aseza mobila, pentru ca durabilitatea instalatiei de incalzire sa nu fie afectata.
Incalzirea in pardoseala cu agent termic este o solutie excelenta pentru casa ta. Prin circuitul de tevi montate sub pardoseala va circula apa incalzita cu ajutorul unei centrale termice, la o temperatura de maximum 40°C. Apa care circula prin instalatie este incalzita la temperaturi mai mici decat apa care este folosita in alte sisteme conventionale, datorita actionarii pe suprafete mult mai mari. Acest tip de incalzire permite conectarea atat la un sistem solar, cat si la un boiler.
Incalzirea in pardoseala cu agent termic este o varianta mult mai economica decat incalzirea in pardoseala cu agent electric, avand in vedere costurile ridicate din ultima perioada pe acest segment.
Exista diferite pareri despre incalzirea electrica in pardoseala si, cu siguranta, are atat avantaje, cat si dezavantaje. Acest tip de incalzire implica montarea unor cabluri electrice subtiri (conductori electrici), in care se gasesc si rezistentele electrice necesare functionarii. Pardoseala se incalzeste aproape instantaneu, permitand camerei sa atinga temperatura dorita mult mai rapid. Desi costurile de achizitie sunt mai accesibile, cele de consum implica sume mult mai ridicate.
Poate te intrebi ce tip de pardoseala se potriveste cel mai bine pentru incalzirea in podea. Producatorii de finisaje au dezvoltat cele mai bune solutii, plecand de la parchet si gresie, pana la piatra naturala. Cel mai important aspect este sa utilizezi materiale care asigura un bun transfer termic.
Parchetul laminat permite o conductivitate termica buna, se monteaza direct pe sapa, insa e necesar sa aiba o grosime minima de 8 mm. Chiar daca poate parea ca un parchet laminat cu o grosime mai mica radiaza mai multa caldura, ei bine un astfel de parchet se deterioreaza rapid in timp.
Parchetul stratificat este extrem de popular atunci cand vine vorba de instalarea sistemului de incalzire in pardoseala. Acest tip de parchet se monteaza usor si ofera un randament termic foarte bun, conditia fiind sa eviti esenta de fag, deoarece va reactiona la schimbarile bruste de temperatura si se va deforma usor din cauza coeficientului mare de dilatatie si contractie. Parchetul stratificat asigura finisaje moderne si are o stabilitate dimensionala foarte buna.
Pardoselile LVT sunt alegeri inspirate pentru locuintele moderne si sunt extrem de potrivite pentru sistemele de incalzire in pardoseala. Stratul de baza al acestora este conceput din materiale care asigura un transfer termic excelent. Rezultatul? O atmosfera calda si primitoare oferita de un sistem eficient de incalzire in pardoseala aliniat cu o pardoseala perfecta ce indeplineste toate cerintele legate de impermeabilitate, fiabilitate si rezistenta.
Parchetul din lemn natural se preteaza pentru un sistem de incalzire prin pardoseala, insa trebuie sa te asiguri ca nu depaseste 2 cm grosime. Cheresteaua din lemn este cel mai bun tip de parchet din lemn pentru a fi utilizat cu sisteme de incalzire in pardoseala. Poti utiliza si alte tipuri de pardoseli din lemn, insa trebuie sa acorzi o atentie sporita la densitatea lemnului pentru a nu actiona ca un izolator, blocand caldura. Daca alegi acest tip de pardoseala atunci cand instalezi sistemul de incalzire, fii sigur ca iti va asigura un confort sporit datorita transferului termic extrem de bun.
Placile ceramice si piatra naturala se numara printre cele mai recomandate solutiii atunci cand vine vorba de finisarea pardoselilor prevazute cu sistem de incalzire. Caldura se va transfera rapid si va radia in mod egal in intreaga incapere datorita conductivitatii termice ridicate. In ciuda faptului ca timpul de incalzire e mai mare, pardoselile ceramice reusesc sa pastreze caldura o perioada mult mai lunga.
Daca alegi o pardoseala textila sub forma de covor sau mocheta ar trebui sa cunosti faptul ca aceasta trebuie sa fie subtire (maxim 6 mm). In acest sens, eliminam preconceptia conform careia nu mai poti utiliza covoare sau mochete daca ai instalat un sistem de incalzire in pardoseala. Covoarele si mochetele se pot utiliza, insa trebuie sa ai grija ce material alegi, pentru ca este recomandat cel sintetic si nu cel din fir natural (lana).
Pasul 1. Planificarea si proiectarea detaliata a spatiului – e necesar sa stabilesti cantitatea de materiale pe care trebuie sa le utilizezi in urma unei masuratori exacte a spatiului. Suprafata pe care se monteaza incalzirea in pardoseala trebuie sa fie neteda si curata.
Pasul 2. Montarea casetelor metalice pentru distribuitor – amplasarea casetelor pentru distribuitorul de incalzire trebuie sa fie mai sus decat teava din pardoseala, permitand in acest fel evacuarea aerului din tuburi sau aerisirea instalatiei.
Pasul 3. Montarea benzii perimetrale si a rosturilor de dilatatie – banda perimetrala cu fusta si adeziv se monteaza pe conturul peretilor, rolul ei fiind acela de a prelua dilatarile sapei. Daca exista o suprafata mai mare de 40 de metri patrati se monteaza, de asemenea, rosturi de dilatare pentru a evita fisurarea sapei.
Pasul 4. Amplasarea suportului (folie trasata pentru incalzire in pardoseala sau placa cu nuturi) – fie ca alegi o folie trasata pentru incalzire in pardoseala sau placa cu nuturi, ambele variante conduc la cresterea eficientei sistemului de incalzire. Folia trasata este un material utilizat pentru izolatie in instalatiile termice si contribuie la o buna organizare in procesul de fixare a tevilor pentru incalzire. Placa cu nuturi se monteaza, de asemenea, acolo unde exista incalzire in pardoseala cu agent termic, utilizandu-se pentru tevi cu diametrul de 16 sau 17 mm.
Pasul 5. Montarea tevilor de apa si conectarea la distribuitor – acest pas reprezinta instalarea propriu-zisa a sistemului de incalzire.
Pasul 6. Umplerea cu apa – dupa montarea tevilor urmeaza umplerea instalatiei si efectuarea probei de presiune. Este destul de important sa realizam aceasta proba pentru prevenirea interventiilor ulterioare, in cazul unor nereguli. In acest fel poti efectua modificarile necesare inainte de turnarea sapei de beton.
Pasul 7. Turnarea sapei – sapa de beton se toarna peste sistemul de incalzire, avand un rol de protectie. Trebuie sa stii ca ar trebui sa utilizezi un anumit tip de sapa, care este special pentru incalzirea in pardoseala.
Pasul 8. Alegerea unui izolator pentru pardoseli incalzite – este recomandat sa alegi un strat suport eficient, cu o rezistenta termica foarte scazuta, ce ofera eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala. Izolatorul Thermo pentru pardoseli incalzite 1,8 mm este o alegere potrivita, fiind un produs macroperforat, cu o densitate mare (100 kg/m³) si o conductivitate termica ridicata.
Pasul 9. Finisajul pardoselii – acest pas se efectueaza imediat dupa ce instalatia de incalzire este pusa in functiune, atunci cand sapa este perfect uscata.
Sistemul de incalzire in pardoseala vine cu o serie de avantaje pe care ar trebui sa le cunoastem:
Inainte de a alege acest tip de incalzire e necesar sa cunosti si anumite dezavantaje pe care le implica utilizarea unui astfel de sistem:
In mod cert, incalzirea in pardoseala este un sistem modern si eficient pentru asigurarea confortului termic mult dorit. ISOTECKLINE ofera o gama variata de produse profesionale pentru incalzirea in pardoseala, plecand de la izolatii pentru pardoseli incalzite, accesorii pentru incalzirea in pardoseala, pana la sisteme de fixare profesionale.
Daca alegi acest tip de incalzire pentru proiectul tau, dar si materialele profesionale necesare si consideri ca este cea mai buna varianta pentru locuinta ta, merita cu siguranta luat in calcul.